Zijn mijn tickets geldig?
Kocht je je tickets niet via het officiële verkoopkanaal van het evenement of de zaal? Dan kunnen wij nooit met 100% zekerheid garanderen dat je ticket geldig is, ongeacht wat je ervoor betaalde. In dit artikel leggen we uit wanneer tickets doorgaans wél of niet geldig zijn, hoe fraude eruitziet en wat je nog kan doen als je twijfelt of als je geweigerd werd aan de ingang.
Ben je slachtoffer van een malafide doorverkoper? Dan kan je hier een klacht indienen:
🟢Je kocht tickets via de officiële ticketverdeler
Als je je tickets kocht via de officiële website van de artiest, het evenement of de zaal, dan heb je wellicht geldige tickets in handen.
Voor alle be•at-zalen (zoals het Sportpaleis, Lotto Arena...) is Ticketmaster de enige officiële ticketverdeler.
🟡Je kocht of kreeg tickets via een vriend of kennis
Tickets gekocht via iemand die je kent? Dan is de kans groot dat ze geldig zijn. Vraag zeker waar die persoon ze kocht en controleer of dat bij het officiële verkooppunt was.
🔴Je kocht tickets via een doorverkoopsite
In dit geval ben je nooit zeker van de geldigheid van de tickets.
Kocht je tickets via een doorverkoopsite zoals Top Tickets, Viagogo, StubHub, Tickets België of via sociale media (Tik Tok, Facebook, Tweedehands.be)? Dan loop je een groot risico.
Deze websites werken vaak in strijd met de Belgische wetgeving rond ticketverkoop en verkopen tickets die:
-
ongeldig zijn,
-
meermaals doorverkocht zijn,
-
of deel uitmaken van fraude-onderzoeken.
Over het algemeen hebben de zaal, de organisator en/of de officiële verkoper een politiek aangaande doorverkochte tickets (zie de verkoopsvoorwaarden of huisregels van de betreffende partij). Begrijp dat niemand een gedupeerde nog extra wil straffen, maar soms is er geen andere mogelijkheid dan de toegang tot het evenement te weigeren.
❌Fraude met dubbele tickets
Soms worden e-tickets meerdere keren doorverkocht. Alleen de eerste persoon die zijn ticket laat scannen geraakt binnen.
Een dubbel ticket kan niet worden vervangen.
Zijn er nog plaatsen beschikbaar? Dan kan je eventueel een nieuw ticket kopen aan de kassa.
❌Fraude met gestolen tickets
Soms komen tickets terecht bij andere personen door:
-
foute gegevens in het account,
-
toegang tot mailboxen, printers of de cloud,
-
digitale of fysieke diefstal van tickets.
Kocht je, zonder het te weten, een gestolen ticket via een doorverkoper? Dan mag de rechtmatige eigenaar alsnog binnen, en word jij mogelijk de zaal uitgezet.
❌Valse tickets
Valse tickets kunnen er heel echt uitzien, maar zijn altijd waardeloos. Soms is het zelfs heel moeilijk om valse tickets te onderscheiden van geldige tickets, de barcode . Je geraakt er niet mee binnen.
Deze tickets kunnen niet omgewisseld worden. Je kan alleen binnenkomen door een nieuw geldig ticket te kopen, als er nog plaats is.
Toch nog een lichtpuntje
Doorgaans wordt aan de kassa de mogelijkheid geboden om geweigerde tickets (opnieuw) aan te kopen. Je ontvangt in dat geval naast geldige tickets ook een document waarmee de ongeldigheid van je oorspronkelijk gekochte tickets wordt gestaafd. Hiermee kan je bij de doorverkoper of je creditcardmaatschappij een terugbetaling vragen van de waardeloze tickets. Opgelet: dit kan alleen op de dag van het evenement zelf na het aanbieden van de tickets aan de ingang (via de toegangscontrole).
Lees ook: