Zijn mijn tickets geldig?
De officiële verkoper kan nooit met 100% zekerheid de geldigheid garanderen van tickets die je niet rechtstreeks bij hem kocht, ongeacht wat je betaalde voor die tickets.
- Je kocht tickets bij de officiële ticketverdeler
- Je kocht of kreeg tickets via een vriend of kennis
- Je kocht tickets via een doorverkoopsite
- Fraude met dubbele tickets
- Fraude met gestolen tickets
- Valse tickets
- Toch nog een lichtpuntje
Je kocht tickets bij de officiële ticketverdeler
Kocht je tickets via de officiële website van de artiest, het evenement of de zaal waar het concert of evenement plaatsvindt? In dat geval gaat het wellicht om geldige tickets. Voor alle zalen van be•at is Ticketmaster de officiële ticketverdeler.
Je kocht of kreeg tickets via een vriend of kennis
Kocht je tickets van een vriend of kennis, dan zal het wellicht om geldige tickets gaan, die je gewoon kan gebruiken. Vraag eventueel na bij die persoon waar ze de tickets hebben aangekocht en verifieer of dat het officiële verkooppunt was.
Je kocht tickets via een doorverkoopsite
In dit geval ben je nooit zeker van de geldigheid van de tickets. Jammer genoeg koopt men vaak bij onbekenden, via mooi ogende websites van professionele doorverkopers als Viagogo, StubHub, …
De verkoopmethodes van deze doorverkopers zijn strijdig met de Belgische wetgeving inzake de doorverkoop van tickets. De door hen verkochte tickets zijn vaak ongeldig en geven géén toegang tot het evenement in kwestie.
Over het algemeen hebben de zaal, de organisator en/of de officiële verkoper een politiek aangaande doorverkochte tickets (zie de verkoopsvoorwaarden of huisregels van de betreffende partij). Begrijp dat niemand een gedupeerde nog extra wil straffen, maar soms is er geen andere mogelijkheid dan de toegang tot het evenement te weigeren.
Fraude met dubbele tickets
Fraude met dubbele tickets betekent dat (vaak geldige) e-Tickets meermaals worden doorverkocht. Alleen de eerste ticketaanbieder kan ermee naar binnen. Dubbele tickets kunnen uiteraard niet vervangen worden, omdat de plaats in de zaal al door de eerste aanbieder is ingenomen. Zijn er nog plaatsen vrij, dan kan je natuurlijk wel nog nieuwe tickets kopen aan de kassa.
Fraude met gestolen tickets
Er zijn tientallen mogelijkheden om in het bezit te komen van andermans tickets, ongeacht of deze met de post werden verzonden of als e-Tickets werden afgeleverd. Ze kunnen 'gevonden' worden op de printer, in andermans brievenbus, in virtuele mailboxen of in de 'Cloud'. De besteller kan foute of oude informatie in zijn account hebben, waardoor tickets elders terechtkwamen.
Gestolen tickets zullen op één of andere dag opgeëist worden door de rechtmatige ticketkoper, maar daar ligt de malafide 'vinder' niet van wakker bij frauduleuze doorverkoop.
Misschien raak je met zo'n doorverkocht ticket binnen, maar je zal de zaal uitgezet worden wanneer de rechtmatige ticketeigenaar komt opdagen. De enige mogelijkheid om het evenement wel nog bij te wonen, is door een nieuw ticket te kopen. Op voorwaarde uiteraard dat er nog vrije plaatsen zijn.
Valse tickets
Valse tickets zijn dikwijls heel goed nagemaakt, maar ze zijn altijd absoluut waardeloos. Vergelijk ze met vals geld: soms moet je héél goed kijken om te zien dat een ticket vals is.
Wie zich aanmeldt met valse tickets kan uiteraard de zaal niet binnen. Deze tickets kunnen niet door echte tickets worden vervangen. Alleen door een nieuw ticket te kopen, kan je eventueel nog binnen. Voorwaarde is ook hier dat er nog plaatsen voor het evenement beschikbaar zijn.
Toch nog een lichtpuntje
Doorgaans wordt aan de kassa de mogelijkheid geboden om geweigerde tickets (opnieuw) aan te kopen. Je ontvangt in dat geval naast geldige tickets ook een document waarmee de ongeldigheid van je oorspronkelijk gekochte tickets wordt gestaafd. Hiermee kan je bij de doorverkoper of je creditcardmaatschappij een terugbetaling vragen van de waardeloze tickets. Opgelet: dit kan alleen op de dag van het evenement zelf na het aanbieden van de tickets aan de ingang (via de toegangscontrole).
Lees ook: